Közeledik a tél, hideg és csípős – vajon kihasználod-e okosotthonodat ezeknek a legyőzésére? Amellett, hogy egy hideg, borongós nap hosszabbnak és sivárabbnak tűnik, komoly károkat is tud okozni otthonodban. Idén használd ki teljesen az otthonautomatizáció nyújtotta lehetőségeket, hogy biztonságosabbá, kényelmesebbé és idillikusabbá tedd a telet! Ebben a cikkben adunk pár tippet ehhez.

Használj érzékelőket az esetleges szivárgások figyelésére!

Senki nem akar a konyhában vagy fürdőben álló vízre hazaérni. Előfordulhat, hogy a lefolyóból kedélyesen csordogáló vízből hatalmas csőtörés vagy áradás lesz. Ennek kiküszöbölésére használhatsz vízérzékelőket, amelyekkel akár tele is rakhatod azokat a helyiségeket, ahol előfordulhat szivárgás. Elhelyezheted ezeket a mosdókagyló alatt, a WC, a mosogatógép vagy mosógép környékén.

A Z-Wave-es vízérzékelők azonnali értesítést küldenek a vezérlőközpontodon keresztül a telefonodra, ha vizet érzékelnek, így gyorsan intézkedhetsz. De akár automatikussá is tehető a fő vízcsap elzárása ilyen vészhelyzetben.

Ellenőrizd a gázkazánt okos hőmérséklet-érzékelővel!

A téli időszakban talán a leggyakrabban igénybe vett készülékek a gázkazánok. Ezeknek a meghibásodását 69%-ban szivárgás vagy robbanás okozza. Okos technológiával idén télen azonnal észreveheted a hibát. Az okos hőmérséklet-érzékelők észlelik a hőmérséklet-változást, értesítenek erről, így megnézheted, mi történik a kazánnal. Ha bajt érzel, azonnal intézkedhetsz – leállíthatod, mielőtt robban vagy szivárog, megvédve ezzel a kazánt és otthonodat.

Tartsd melegen otthonodat okos termosztáttal!

Az esetleges hibák mellett okoseszközökkel otthonodat kényelmesen meleggé teheted télen. Mint minden okoseszköznek, az okos termosztátnak is két verziója közül választhatsz: használhatod a falon elhelyezett fizikai termosztátot vagy a telefonodat hőmérséklet-szabályozásra. Nem szükséges minden változtatáshoz a falhoz menned, elég, ha karnyújtásnyira van tőled a telefonod. Mivel az okosotthon vezérlőközpontja elérhető az interneten keresztül is, távolról is indíthatod a fűtést, ha az előre beállított programhoz képes hamarabb indulsz haza, vagy épp kikapcsolhatod, ha késnél – minek menjen feleslegesen, ha senki sincs otthon.

Automatizáld a világítást!

A téli hónapok nem csak hidegek, hanem sötétebbek is. Az óravisszaállításnak köszönhetően munkából (ha éppen nem home office-ban vagy) hazafelé már sötétben jössz. Okos világítás installálásával mindig egy kivilágított, hívogató otthonba térhetsz haza. Ehhez a világítást csupán időzítened kell. Ha lemegy a nap, felkapcsol a villany. De más időpontot is beállíthatsz, egy a lényeg: a Z-Wave technológia egy kellemes otthonnal vár haza. Az okos égők használhatóak mind bel- mind kültéren. 

Ha Te sem szereted a telet (legalább is a vele járó kényelmetlenségeket), a fent említett megoldásokkal minimálisra csökkentheted az ellenérzésedet. Aktuális termékkínálatunk fűtés és hűtés témakörben 3 oldalon keresztül itt található: link…