A Z-WaveŸ technológia menedzseléséért felelős Z-Wave Alliance szervezet bejelentette az új Z-Wave Long Range (röviden Z-Wave LR) protokollt. A Z-Wave LR technológia négyszeres vezeték nélküli hatótávolságot, tízszer több csomópontot, tízéves elemélettartamot és természetesen a korábbi Z-Wave verziókkal való kompatibilitást biztosít.

2020. szeptember 8., 11:00, Beaverton, Oregon – A Z-WaveŸ technológia menedzseléséért felelős Z-Wave Alliance szervezet bejelentette az új Z-Wave Long Range (röviden Z-Wave LR) protokoll megszületését. A fejlesztők 2020 utolsó negyedévében kapják meg az új protokoll béta verzióját, a végleges változat pedig 2021-ben érkezhet.

A Z-Wave LR elsősorban a vezeték nélküli kommunikációt, a hatótávolságot és a robosztus hálózatok fenntartását hivatott tökéletesíteni, fejleszteni. A technológia a periférikus Z-Wave eszközök, például ajtózárak, garázskapuk érzékelői és más egyéb okoseszközök jelátadásának hatótávolságát növeli, de ezenkívül közel 2000 csomópont elhelyezésére is lehetőséget ad egyetlen hálózaton belül (korábban 232 volt a maximális eszközszám).

A Z-Wave LR fejlesztése a Z-Wave Alliance Technical & Certifications csoportnak köszönhető. Általuk a vezeték nélküli kapcsolat egy új kora köszönti a felhasználókat, a hálózati kommunikációt, valamint a többlakásos egységeket és vendéglátói felhasználást. 

Megnövelt lefedettség

Az egész épület lefedettségét vagy a hálózat kertbe történő kiterjesztését eddig jelerősítő eszközök oldották meg. Azonban az új Z-Wave LR technológiával ezek az eszközök kikerülhetőek, mégpedig a hatótávolság növelésével. Ezzel új lehetőségek nyílnak meg, egyszerűbbé válik az okos- és IoT eszközök integrálása otthonodba, kertedbe fejlettebb funkciókkal. Akár 400 méteres távolság is áthidalható lesz a Z-Wave LR segítségével!

Megnövelt csomópontszám

Az újabb és újabb okoseszközök installálásával a hálózat terheltsége is nő. Az otthonokban és a társasházi környezetben található érzékelők és IoT készülékek számának emelkedése miatt a Z-Wave LR az egyetlen hálózatban levő csomópontok számát is megnövelte közel 2000-re – ez tízszerese a korábbi Z-Wave szabványoknál használhatónak.

Optimalizált elemélettartam

Az érzékelők dinamikus teljesítményének érdekében a Z-Wave LR a elemek élettartamát tíz évre növeli – ahogy ezt már a Z-Wave 700 is megtette.

Interoperabilitás és visszafelé kompatibilitás

Ahogyan minden Z-Wave tanúsítvánnyal rendelkező készülék, úgy a Z-Wave LR eszközök is installálhatóak bármely Z-Wave hálózatba, lefelé kompatibilisek a régebbi Z-Wave készülékekkel is.

Tanúsítvány

A Z-Wave LR kezelése és tanúsítása a Z-Wave Plus V2 hitelesítési program keretében történik, amely jelenleg előírja az S2 biztonsági szint és a SmartStart funkció beépítését, amely eszközeidnek valódi plug-and-play installálási lehetőséget biztosít.

A Z-Wave LR technológia a sok fejlesztés közül az első, amely az Alliance új szabványfejleszetésből származik“ – mondta Michell Klein, a Z-Wave Alliance ügyvezető igazgatója. – „Ahogyan az okosotthonok száma nő és egyre összetettebb eszközök jelennek meg, úgy vált szükségessé egy robosztus technológia, ami ezek funkcióit teljes mértékben támogatja. A Z-Wave LR technológiát a Z-Wave által megismert erős hálózatokra támaszkodva fejlesztettük, de több eszköz integrálását teszi lehetővé, több csomóponttal és nagyobb hatótávolsággal. Az eszközök fejlődésével és számának növekedésével most még fontosabb, hogy ezek egy biztonságos, erős, megbízható hálózatba kerüljenek. Izgatottan várjuk, hogy ezt támogathassuk a Z-Wave legújabb technológiájával.

A Z-Wave Alliance-ról

A Z-Wave Alliance egy szabványfejlesztő szervezet, amelynek feladata a Z-WaveŸ technológia, mint nyílt és nemzetközileg elismert ITU szabvány (G.9959) fejlesztése és továbbfejlesztése az okosotthon és IoT megoldások számára. A szervezet tagjai a legújabb, kényelmes, energiatakarékos, biztonságos és védett eszközök és rendszerek forgalmazásával uralják az okosotthon piacot. A Z-WaveŸ a Z-Wave Alliance bejegyzett védjegye.