Spórolj a fűtéssel, cseréld le régi termosztátodat!

Az ideális komfort és energiatakarékosság szempontjából a többzónás fűtési rendszer az egyetlen jó megoldás, ha több helyiségből álló lakást kell fűteni. Hiszen pl. egy fürdőszobában vagy konyhában jellemzően nem olyan hőfokot szeretnénk, mint egy nappaliban, ráadásul egyik helyiségben sem célszerű állandó hőfokot tartani, más és más időpontban használjuk őket különböző tevékenységekhez. Akkor tud takarékosan működni a fűtés, ha helyiségenként és egyedi időzítés (program) szerint szabályozhatjuk a hőmérsékletet.

Sajnos, a mai napig nagyon sok ingatlanban egyetlen egy termosztát üzemel, a felszerelési helyén méri a hőfokot, és ennek megfelelően kapcsolja ki és be a fűtést (pl. a gázkazánt). Ha valahol – pl. egy kisebb szobában – nagyon meleg van, akkor ott legfeljebb kézzel lentebb lehet csavarni a radiátorszelepet. Rossz esetben a termosztát egy mechanikus tárcsa (kb. hőmérsékletekkel), jobb esetben egy digitális, kijelzős, jóval pontosabban mérő készülék. Még jobb esetben akár programozható is, külön legalább hétköznapokra és hétvégére.

A fenti képeken látható elavult termosztátokban és cikkünk főszereplőjében, az MCO MH4959-ben az a közös, hogy mindhárom falon kívülre szerelhető (azaz nem kell hozzá a falba süllyesztett szerelvénydoboz), és működésükhöz csak a felszerelési pontra a kazántól kivezetett két vezetékre van szükség, amelyeket a termosztát reléje összezár, ha fűtést „kér”.

A fentiekből az következik, hogy ha Nálad ilyen hagyományos termosztátból működik egyetlen egy a lakásban, akkor pár perc alatt lecserélhető az az MCO MH4959-re, és máris élvezhetőek az előnyök:

  • Pontos – ráadásul kalibrálható – hőmérsékletmérés.
  • Páratartalom mérése, ami a fűtés miatt kiszárított levegő mellett hasznos lehet egészségünk szempontjából (kb. 45–55% az ideális).
  • Nagy méretű, távolról is jól látható (de sötétben nem világító) kijelző érintőgombokkal.
  • Beépített óra és napi 4 fűtési program, a hét minden napjára tetszés szerintiek – azaz nagyobb komfort és megtakarítás.
  • 0,5 fokonként állítható hiszterézis (ezen tartományon belül marad a szoba hőmérséklete).
  • Lefagyás elleni védelem.
  • Korlátozható minimális és maximális hőmérséklet.

Ha többzónás már a fűtési rendszer, és egy, a balra látható zónavezérlőhöz hasonló eszközhöz csatlakoznak 2 vezetékkel a szobatermosztátok, már sokkal gazdaságosabb a fűtésed. De még ekkor is érdemes lehet a régi termosztátokat az MH4959-re cserélned, hiszen a fentebb említett előnyök akár mindegyikét ekkor is megkapod.

Mi természetesen arra biztatunk, hogy már akár csak a fűtés korszerűsítése, takarékosabbá tétele miatt is kezd el okosítani otthonodat. Azaz bízd egy számítógépre, egy „vezérlőközpontra” a lakás felügyeletét és vezérlését! Az MCO Home MH4959 egy Z-Wave-es, vezeték nélküli okostermosztát, amely még hasznosabban működik, ha egy vezérlőközponthoz is csatlakozik.

Ha a mostani zord időjárás alatt úgy érzed, lehetne kényelmesebb, hatékonyabb vagy akár távolról is vezérelhető a fűtésed, vedd fel a szóba jöhető megoldások listájára az MCO Home MH4959-et is! Akár csak a legolcsóbb központtal, A Samsung SmartThings rendszerét használó Aeotec Smart Home HUB-bal (illetve annak kamerával együtt akciós csomagjával) is jóval hatékonyabb lesz, mint egy átlagos termosztát, miközben egy jobbfajta Wifi-s változat áránál nem sokkal drágábban már okosotthon-központod és egy biztonsági kamerád is lesz. Ne fagyoskodj, ne izzadj tovább, ne dobd ki a hőt és a pénzedet az ablakon, lépj be az okosotthonok világába most!

UP/FEL