Okosotthon és a multimédia

Korábbi cikkeinkben számtalan funkciót mutattunk be, ami egy okosotthonrendszer részét képezheti. Írtunk automatizált és okosan vezérelhető fűtésről, hűtésről, árnyékolóról, világításról és egyéb kényelmi funkciókról. Most az okosotthon és a multimédiás eszközök közötti kapcsolatról elmélkedünk.

Rengeteg minden összekapcsolható egy okosotthonnal, mégis érdemes megvizsgálni, hogy az adott funkciónak van-e számunkra valódi haszna. Ez természetesen szubjektív kérdés, mivel mindenkinek más és más a fontos, eltérő igényekkel rendelkezünk. Azonban a legegyszerűbb úgy megvizsgálni egy funkció létjogosultságát, hogy a már meglévő szokásainkból indulunk ki, és ebbe illesztjük bele lehetséges igényünket. Nézzünk pár példát, milyen lehetőségeket rejt a multimédia és az okosotthon a szórakoztatóelektronika szerelmeseinek!

Házimozi okosan
Szeretünk filmet nézni otthon? Akár a nagy családdal, kedvesünkkel, vagy a haverokkal?
Egy otthoni moziélménynek egy extra funkciója lehet, ha a rendszer összes elemét egy gombnyomással ki/be tudjuk kapcsolni. Tehát ha mozizni támad kedvünk, akkor egyetlen gombnyomással képesek leszünk lehúzni a redőnyt, bekapcsolni a TV-t vagy projektort, lehúzni a motoros vásznat, elindítani a médialejátszót, és akár diszkrét háttérfényt kapcsolni. Ja, és halkabb működési módba kapcsolni a légkondit, hogy ne zavarjon a hangja a film halkabb jelenetei alatt! Természetesen, ha végeztünk a filmnézéssel ugyanezt a folyamatot megfordítva – szintén csak egy gombnyomás – befejezhetjük a mozizást. Számos médialejátszó (pl. Dune HD) vezérelhető úgynevezett HTTP-parancsokkal (az otthoni ethernet- vagy Wi-Fi-hálózatunkon keresztül), ilyen parancsokat pedig szinte minden vezérlőközponttal ki tudunk adni. Így pont olyan egyszerűen indíthatunk el egy filmlejátszást, ahogy utasítunk egy villanykapcsolót, hogy kapcsolja fel a lámpánkat, vagy egyszerűen szüneteltethetjük automatikusan a lejátszást, ha éppen becsengetnek hozzánk mozizás közben.Zene mindenek felett
Otthonunkban többféleképpen kaphatunk zenei élményt.
Vannak, akiknek az nyújt kikapcsolódást és örömet, hogy olyan audiorendszert használnak otthonukban, ami több vagy akár az összes helyiségben képes zenelejátszásra. Ilyen esetben kiválasztható, hogy a szobákban azonos vagy eltérő zenék szóljanak. Ezt a rendszert multiroom (többszobás) audionak hívjuk. Mások inkább a kristálytiszta hangok, a tökéletes színpadkép és valóságosnak tűnő hangszerek hangjától boldogok. Ők a Hi-Fi vagy a még magasabb Hi-End kategóriájú hangrendszerek szerelmesei.

Akár a tökéletes zenei élményt, akár a multiroom előnyeit élvezzük, egy remek funkció lehet a zenelejátszás vezérlése egy okosotthon kezelőfelületéről. Van, aki számára a távirányítók száma, azok felesleges gombjai lehetnek zavaró. Egy okos rendszer applikációjának segítségével könnyed és áttekinthető vezérlést alakíthatunk ki, eltűntetve a felesleges gombokat.

De emellett persze automatizmusokkal is kiegészíthető a vezérlés, tehát különböző élethelyzetekhez beállíthatunk egy-egy magától működő eseményt. Például, ha nagy házunk van, akár a multiroom rendszer minden zónáján lejátszhatunk egy csengő dallamot, ha becsöngetnek. Így nem kell zavaróan hangos csengő az előtérbe, és a legtávolabbi helyiségben is hallani fogjuk, hogy valaki érkezett hozzánk. Egy másik automatizálási példa pedig – ami az audio rendszerek mellet akár a fent említett házimozi eszközeire is vonatkozhat –: az otthonról történő indulás vagy érkezés esetén ki/be kapcsolhatja a zenelejátszókat, erősítőket az okosotthon automatikájának segítségével.

Természetesen ez csak néhány kiragadott példa ami a multimédia eszközök kapcsán érdekes lehet, az egyedi igényeknek és otthoni rendszereknek megfelelően ezek a vezérlések mind személyre szabhatók. Az okosotthonnal szimbiózusban működő hangszórók, lejátszók nem csak zenehallgatásra használhatóak, de otthonunk „agya”, a vezérlőközpont gyakorlatilag bármilyen információt közölhet velünk hangokon keresztül is. Akár magyarul is szólhat hozzánk a központ zenelejátszóinkon, mint „szájakon” keresztül, ahogy ezt pl. több TV-s szereplésünk során is bemutattuk már.

Mivel manapság a legtöbben már nem CD/DVD-lemezeket, videokazettákat használnak, hanem számítógépes formátumokban, médiafájlokban tárolják a zenéiket, fotóikat, videóikat (pl. egy NAS-szerveren), így ezek a fájlok bármikor elérhetőek számítógép-hálózatunkon keresztül az okosotthon számára is. Ebből következik, hogy a vezérlőközpont által érzékelt eseményekhez köthetünk pl. egy-egy zenefájl lejátszását egy adott zenelejátszón. Becsöngetéskor – ha nem vagyunk otthon – megszólalhat egy kutyaugatás. Behatolást érzékelve a lakás minden hangszóróján rendőrségi sziréna sivíthat, miközben a redőnyök felhúzódnak és a lámpáink villognak. Vagy saját hangunk figyelmeztetheti a betörőt egy távoli szobából, hogy tudjuk, hogy a házban van, hívjuk máris a rendőrséget. A jelenlétszimuláció során kiegészíthetjük a lámpák szokásos kapcsolgatását zenék, beszéd, filmrészletek megszólaltatásával, ezzel is meggyőzve a betörésen gondolkozót, hogy vannak emberek a lakásban. Ha éjjel a gyerekágyban mondjuk feláll a kisgyermek (vagy csak gyakori mozgását jelzi egy mozgásérzékelő, esetleg sírását, hangját érzékeli egy zajszintmérő), automatikusan elindulhat halkan a szobájában egy altató zene. Végtelenségig sorolhatnánk még hasonló, hasznos, vicces vagy éppen „menő” megoldást, amikor is az okosotthon kezeli a hangszóróinkat, zenelejátszóinkat is…

UP/FEL